Ţigările care vor dispărea din România, în această lună. Peste 500.000 de fumători vor fi afectaţi

Începând cu 20 mai 2020, ţigările mentolate vor dispărea complet de pe piaţa din România, aceasta fiind una dintre măsurile prevăzute de Directiva Europeană a Tutunului, transpusă şi în legislaţia din România. Consumatorii de mentol vor mai găsi însă aroma în produsele care încălzesc tutunul şi în ţigaretele electronice.

Marii producători şi comercianţii au obligaţia să se asigure ca pe 20 mai 2020 niciun pachet de ţigări mentolate să nu mai existe pe piaţă. Acesta este motivul pentru care consumatorii vor începe să observe, înainte de acest termen, că ţigările cu mentol nu mai sunt disponibile.

loading...

„Fumătorii români trebuie să ştie că în mai puţin de-o lună nu vor mai găsi în piaţă ţigări mentolate sau cu capsulă, dar vor putea opta pentru dispozitive care încălzesc tutunul, precum glo, sau pentru ţigări electronice”, au declarat reprezentanţii British American Tobacco.

În România există 500.000 de fumători care consumă mentol, potrivit estimărilor British American Tobacco. Produsele din tutun încălzit şi ţigările electronice sunt reglementate prin aceeaşi Directivă Europeană a Tutunului ca şi ţigaretele.

Legiuitorii europeni au recunoscut însă că aceste dispozitive sunt diferite de ţigarete şi nu au introdus acelaşi set de restricţii ca în cazul ţigaretelor.

Ţigaretele mentolate au fost ultimele rămase neinterzise, după ce directiva europeană a scos de pe piaţă din mai 2016 ţigările cu arome de cireşe, vanilie, ciocolată.

loading...

Dr. Magdalena Ciobanu, expert al MS la Comisia Europeană, declara în 2016: „Prin arderea produsului din tutun, mentolul se transformă în substanţe cancerigene. Ţigările cu arome şi în special ţigările mentolate favorizează debutul fumatului. Pentru că primele ţigări nu sunt prea gustoase, nu miros prea bine şi de aceea mulţi debutanţi renunţă la a mai fuma”.

, , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *