Cum a manageriat situația Nicolae Ceaușescu în timpul epidemiei de gripă

Românii s-au confruntat și-n trecut cu situații criză. Deisgur, n-a fost vorba despre o epidemie, cum e în prezent, dar a avut loc o situație care a afectat mii de români. Nicolae Ceaușeșescu, pe atunci la cârma țării, a luat decizii pe care mulți le-au blamat la acel moment.

Cum a procedat Nicolae Ceaușescu în cazul epidemiei de gripă din 1971

În 1971, România a fost lovită de o epidemie de gripă, care a afectat foarte mulți români. La acea vreme, Nicolae Ceaușescu a luat decizia de a nu trasmite public numărul total al infectaților ori decedaților pentru a nu crea panică în rândul românilor.

loading...

Dictatorul a dispus să se falsifice certificatele de deces a multor români, astfel încât să nu apară cauza reală a morții. Cele mai multe decese erau trecute drept infarct, după cum arată arhiva Organizației Mondiale a Sănătății.

Mii de cazuri de gripă în România

Pe atunci, epidemia a început în Sibiu, apoi la Brașov, iar mai apoi a fost de nestăvilit. Ca și cum, cea mai afectată zonă a fost Moldova. Acolo, s-au înregistrat chiar și 4000 de cazuri de infectări într-o singură săptămână.

La acea vreme, Ceaușescu a dat vina pe chinezi, dat fiind faptul că acolo a izbucnit mai întâi. Culmea e că dictatorul, alături de acoliții săi, fuseseră într-o vizită de stat chiar în timpul epidemiei de gripă. Mulți ar fi speculat că tocmai Ceaușescu ar fi adus molima în țară. Lucru pe care nimeni nu a avut curaj să i-l reproșeze în față, desigur.

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *