Press "Enter" to skip to content

BOR: „Dacă biserica este autonomă, de ce statul plăteşte salariile preoţilor?”

dorim mai multă transparenţă şi comunicare în ceea ce priveşte asumarea acestei misiuni sociale de către biserică.  Câtă vreme statul este laic, câtă vreme biserica este autocefală şi autonomă faţă de stat, în atare condiţii nu văd de ce statul ar trebui să plătească salariile personalului clerical. Asta costă statul peste 550 milioane lei anual”, a spus deputatul, la DC News.

loading...

Remus Borza a atras însă atenţia că averea Bisericii depăşeşte 5 miliarde de euro, inclusiv zeci de mii de hectare de pădure şi terenuri agricole, dar statul finanţează inclusiv învăţământul teologic.

„Înţeleg ca statul să finanţeze învătământul teologic. Vorbim totuşi de 33 de seminarii şi 11 facultăţi teologice. După 1990, celor 18 culte religioase li s-a retrocedat întreg patrimoniul confiscat de comunişti. În cazul BOR, vorbim de zeci de mii de hectare de pădure, zeci de mii de teren agricol, mii de clădiri. O avere ce depăşeşte 5 miliarde euro”, a spus Borza.

„Biserica primeşte anual, de la stat, sute de milioane de lei pentru reabilitarea, întreţinerea şi construcţia de noi lăcaşuri de cult. După 1990, s-au construit peste 13 000 de biserici noi. Dacă punem în medie doar 1 milion de euro pe construcţie, vorbim de 13 miliarde de euro. Bani care au venit preponderent de la bugetul de stat, bugetele locale şi  populaţie”, a precizat deputatul.

Borza este de părere că, în calitatea sa de furnizor de servicii sociale, Biserica s-ar putea ocupa într-adevăr de nevoile populaţiei.

„Atât statul, cât şi populaţia au nevoie, în egală măsură, dacă nu în primul rând, de spitale noi, şcoli noi, infrastructură de transport. Clerul bisericesc ar trebui să dea dovadă de mai multă penitenţă şi mai puţină opulenţă. Bisericile trebuie să fie mai austere pentru a răspunde mai bine misiunii apostolice. Ora de religie, în şcoli, trebuie reevaluată. Statul garantează prin constituţie, libertatea de conştiinţă şi libertatea religioasă. Ce conştiinţă poate să aibă un copil de 6 ani, obligat de un părinte habotnic să frecventeze ora de religie. Va deveni şi el un dogmatic. Învătământul religios ar trebui să fie introdus în programa şcolară de abia în ciclul liceal, când elevul ajunge la o oarecare maturitate şi discernământ”, a conchis Remus Borza.

loading...

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *