Press "Enter" to skip to content

Laserul romanesc de la Magurele, considerat de Germania, cea mai mare realizare stiintifica din lume la momentul actual. „Romania ar trebui sa se mandreasca, are minti briliante”

Presa germană prezintă laserul de la Măgurele, considerat cel mai puternic laser din lume, un instrument privind combaterea „exodului creierelor”, precum şi un „ajutor structural pentru România”.

În 2019, laserul de la Măgurele a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume. A zecea parte din puterea Soarelui.

Laserul de la Magurele, considerat de Germania, cea mai mare realizare uman-stiintifica din lumea la momentul actual. „Romania ar trebui sa se mandreasca, are minti briliante”
loading...

„Extreme Light Infrastructure ELI, cel mai puternic laser din lume este fabricat în România. Proiectul de miliarde de euro finanţat de UE este foarte binevenit acolo pentru a combate exodul creierelor. Cu toate acestea, disputele cu furnizorii şi alte ţări ale UE întârzie construcţia”, se arată în materialul radioului Deutschanlandfunk, disponibil şi în mediul online.

Ceea ce se arată în materialul menţionat e că investiţia la care s-a angajat România nu poate fi finalizată după ce furnizorii de echipamente spun că o parte a clădirii nu respectă planurile, iar echipamentele nu pot fi montate. Reprezentanţii institutului de cercetare susţin contrariul. Disputa a ajuns în faţa judecătorilor, miza procesului fiind de 66 milioane de euro, potrivit Digi24.

În 2019, laserul de la Măgurele a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume.

Laserul de la Magurele pune din nou Romania in varful lumii. Acesta a atins 10% din puterea Soarelui. „Am reusit ce n-are reusit nimeni pe planetal.E cea mai mare realizare a omului, si a Romaniei”

Laserul de la Magurele pune din nou Romania in varful lumii. Acesta a atins 10% din puterea Soarelui. „Am reusit ce n-are reusit nimeni pe planetal.E cea mai mare realizare a omului, si a Romaniei”

Ce descoperiri ştiinţifice ar putea aduce Laserul de la Măgurele, care a atins 10% din puterea Soarelui pe Terra

În laboratoarele de la Măgurele se produce acum cel mai puternic fascicul de lumină din lume, care va fi folosit, printre altele, la tratarea cancerului, eliminarea deşeurilor radioactive şi, de ce nu, la inventarea unor noi tipuri de energie.

„Ground breaking” este cuvântul pe care cercetătorii din toată lumea îl folosesc pentru a descrie experimentele şi descoperirile care se vor face la Măgurele, odată ce va fi funcţional cel mai puternic laser din lume şi echipamentul gamma care îl însoţeşte.

„Ground breaking” este folosit în lumea cercetării pentru a descrie situaţii aflate la limita realităţii cunoscute de oamenii de ştiinţă, descoperiri cu un impact major la nivelul cercetării ştiinţifice.

Laserul de la Magurele pune din nou Romania in varful lumii. Acesta a atins 10% din puterea Soarelui. „Am reusit ce n-are reusit nimeni pe planetal.E cea mai mare realizare a omului, si a Romaniei”

Avem a zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină la Măgurele. Este anunţul făcut de academicianul Nicolae Zamfir, directorul proiectului Laserului de la Măgurele.

ELI–NP este cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume axată pe studiul fizicii fotonucleare și pe aplicațiile acesteia. Laserul va favoriza cercetări în domeniul fizicii fundamentale, al fizicii nucleare și astrofizicii, științei materialelor, managementului materialelor nucleare și științelor vieții.

Laserul de la Magurele pune din nou Romania in varful lumii. Acesta a atins 10% din puterea Soarelui. „Am reusit ce n-are reusit nimeni pe planetal.E cea mai mare realizare a omului, si a Romaniei”

Practic, în acest moment, România are cel mai puternic laser din lume echipamentele furnizând la testare un fasciul cu o putere de peste 10 Petawaţi (PW), adică 10 milioane de miliarde de waţi. Directorul proiectului spune că deşi obiectivul echipei sale era să atingă puterea de 10 Petawaţi abia în luna iunie a acestui an, s-a ajuns la această performanţă cu trei luni mai devreme.

„S-a atins mai repede obiectivul. Sistemul este gata încă de anul trecut şi testele au fost, rând pe rând, foarte bine programate şi cu rezultate bune. La fiecare testare, sistemul a reacţionat bine astfel că echipa a avut curajul zilele trecute să urce puterea la 10 Petawaţi încă de pe acum şi nu în luna iunie, cum ar fi trebuit”, a anunţat academicianul Zamfir.

Posibilă soluţie pentru tumorile de pe creier

În spatele premierei mondiale de la Măgurele sunt peste şase ani de muncă. Practic, o dată cu atingerea puterii de 10 Petawaţi, Institutul de la Măgurele a devenit cea mai avansată infrastructură din lume în domeniul fizicii fotonucleare.

Laserul de la Magurele pune din nou Romania in varful lumii. Acesta a atins 10% din puterea Soarelui. „Am reusit ce n-are reusit nimeni pe planetal.E cea mai mare realizare a omului, si a Romaniei”

„Ne înscriem în linia întâi a cercetării mondiale în acest domeniu. A fost o cursă în care sunt înscrise toate ţările dezvoltate. Dacă în urmă cu 10 ani nu exista nici un laser de un Petawat, acum sunt 10 laboratoare din lume care au deja un Petawat. Noi am fost primii care am ajuns la această performanţă. Laserul de la Măgurele e o sursă în cercetarea tehnică şi ştiinţifică şi deocamdată este singurul sistem de o asemenea putere”, a completat directorul proiectului.

După încă o serie de testări, începând de anul următor, vor fi făcute şi experimente în mai multe domenii, între care şi în cel al tratării cancerului.

„Una dintre aplicaţiile cele mai răsunătoare sau de impact asupra societăţii ar fi producerea de particule accelerate cu ajutorul laserului. Asta ar putea să înlocuiască acceleratoarele existente, inclusiv producerea de acceleratoare pentru terapia cancerului prin protonoterapie, care are capacitatea să distrugă tumora canceroasă fără să afecteze ţesutul din jur, un lucru care ar fi extraordinar mai ales pentru tratarea tumorilor care nu sunt operabile, cum sunt cele de la creier sau de la ochi”, a punctat academicianul Nicolae Zamfir, adăugând că şi în domeniul imagisticii medicale se poate ajunge la performanţe mai bune decât în prezent.

Ca să vă faceţi o idee, un petawat (10 la puterea 15 waţi) înseamnă o putere de 1,3 milioane de milioane de cai sau un milion de miliarde de waţi. De exemplu, tot fluxul de aer încălzit transportat de atmosfera Pământului de la Ecuator către Poli are 4 petawaţi,  dintre care 1,4 petawaţi are numai curentul Gulf Stream.

loading...

6 Comments

 1. Vasile Alin Vasile Alin January 25, 2020

  Si Romanii tot saraci sunt …

 2. Polar Polar January 25, 2020

  Ce mincinosi mai sunte.ti

 3. Toma Necredinciosu Toma Necredinciosu January 26, 2020

  Propaganda pentru prostime in slujba premaririi dictatorului Nicolae Victor Zamfir.
  Pacat ca se gasesc asa multi idioti in media care sa imprastie multimii de fraieri propaganda iefitina si mincinoasa care in final e foarte paguboasa pentru societatea Romaneasca, si nu face altceva decat sa consolideze puterea si influenta unor impostori bolnavi de putere precum Nicolae Victor Zamfir.
  Dar, dragi jurnalisti, daca va credeti jurnalisti “adevarati”, nu doar niste portavoci ai unor impostori mincinosi, cum ar fi sa faceti o investigatie jurnalistica serioasa. Sper exemplu, cand preluati pe nemestecate afirmatia “cel mai puternic laser din lume este fabricat în România”, ati incercat sa aflati care este de fapt adevarul?
  Va spun eu (puteti sa investigati): nici macar un surub din laserii instalati la Magurele nu este fabricat in Romania. Ba mai mult, cercetatorii de la ELI-NP nu sunt implicati DELOC in procesul de insalare al echipamentului respectiv.
  Hai sa va mai dau detalii (puteti incerca sa verificati): Cum a ajuns tarasenia asta in legatura cu Romania:
  D-nul cercetator Merard Mourou (by the way, sunt un pic dezgustat de cum a ajuns sa fie acordat premiul Nobel in ultimul timp – se ghideaza baietii dupa deciziile politice de a aloca fondurile in cercetare, apoi hop si Nobelu’ justifica si intareste decizia politica, in fine…) proaspat intors din State prin 2000 unde inventase metoda CPA, a inceput sa faca presiuni la Bruxelles sa se investeasca bani si in laseri pt. ca in ochii opiniei publice fizica nucleara incepea sa fie demodata (incidentul de la Cernobil a avut si el o influenta nefasta), iar mamutii de la CERN, GSI, Fermilab, etc. se stie ca fiind extrem de costisitori pt. bugetele statelor puternic dezvoltate. Cei de la Bruxelles au fost de acord sa finanteze proiectul, dar justificand ca toate marile insfrastructuri de cercetare din Europa se afla la vestul cortinei de fier, au pu conditia ca noile infrastructuri de cercetare sa fie construite in fostele tari socialiste nou aderate la UE. Germanii au facut presiuni si au reusit sa le fie aprobata ideea de a fi construite astfel de institute in Cehia si Ungaria. Mourou s-a vazut astfel “pacalit”, pentru ca in acest mod cercetatorii nemti isi asigurau de fapt un “culcus caldut” la finalul carierei dupa pensionare (stiti cat de departe este Cehia fata de Germania). Ca sa mai salveze ceva, lui Mourou i-a venit ideea sa propuna Romania; tocmai fusese intr-o vizita prin IFIN-HH unde a remarcat ca acesta este un institut serios plin de cercetatori capabili. Aceasta a fost “sansa” Romaniei – caracterul nostru istoric francofon combinat cu un pic de noroc.
  Dar norocul s-a cam oprit aici. Cercetatorii din IFIN nu prea au fost fericiti cu acest proiect, pt. ca nu prea li se potrivea, nu sunt experti in acest domeniu. Nici Zamfir nu a fost fericit initial, dar a vazut in acest proiect oportunitatea de a fi bulibasa absolut al platformei – putea sa se razbune pe oricine nu a spus “Da shefu!” la un moment dat in viata lui.
  Proiectul ar fi fost mai potrivit pentru un institut mai micut de pe platforma – INFLPR, deoarece acolo se mai gaseste cate cineva care sa aiba habar despre laserii in femptosecunde, dar au demonstrat deja ca sunt prea mici – au cumparat (tot de la bugetul Romaniei) tot de la firma Franceza THALES care produce laserii de 10 PW pt. ELI-NP un laser de 1 PW. Ce au facut cu el? Va rog sa investigati dragi jurnalisti! Mai bine de un an, daca nu mai mult au stat pe bara deoarece au ars o lentila mica. Stiti povestea, licitatii, etc… Ce directii de cercetare urmeaza laserul de 1 PW de la CETAL? Giciti? Activitate de cercetare cvasi-inexistenta.
  Hai sa extrapolam activitatea de la CETAL 1 PW la laserii de 10 PW de la ELI-NP:
  – nimic de la laserii de 10 PW de la ELI-NP nu este de conceptie Romaneasca sau fabricat in Romania. In mod avantajos pt. UE banii vor fi decontati de Bruxelles la finalul proiectului, dar se duc moentan de la bugetul Romaniei toti spre firma franceza THALES! In plus, firma THALES fiind militara, pe durata instalarii echipamentelor, nici un picior de cercetator ELI-NP nu a calcat in sala laserilor de 10 PW. Credeti ca au fost instruiti cercetatorii de la ELI-NP despre echipamentul instalat de THALES? Absolut deloc! Cum vor fi operati laserii de 10 PW? Contract de operare de catre THALES. Ce ziceti de asta? Ce rol mai au cercetatorii de la ELI-NP? Si eu ma intreb?
  Dar hai sa enumeram cateva minciuni (verificabile dragi jurnalisti):
  – 10 PW – cel mai puternic laser din lume. Astfel de puteri pot fi atinse dupa pomparea a catorva sute de Jouli intr-un cristal mare (cateva zeci de centimetri diametru) de Titan-Safir. Secretul atingerii puterii enorme de 10 PW, consta in compresia temporala a pulsului (zeci de femptosecunde 10^-14 s), urmata de focalizarea fascicolului. Pai lentilele de focalizare nu existau la momentul anuntului crucialei realizari. A fost trecut macar pulsul laser prin retelele de difractie ale compresoarelor, ca de focalizat nu avea cine sa-l focalizeze ulterior? Sau au verificat doar ca functioneaza doar laserii de pompaj si apoi au facut calcule pe hartie ca cel de mai sus? Vrem si noi mai multe detalii, ca nu suntem toti fraieri inculti ca cei care vand patrunjel in piata. Nu de alta dar din banii de impozit platiti de fraierii aia se platesc fanteziile astea… Si in caz ca vor parli la un puls de 10 PW o oglinda de dimensiunile astea, costa cam 1 milion de Euro bucata!
  – tratarea cancerului cu laserii de 10 PW !? S-a demonstrat ca laserii de mare putere pot accelera in cele mai multe cazuri, protoni. Insa sa nu exageram, mai este cale lunga pana ca particule accelerate cu laseri de mare putere sa constituie fascicule cu proprietati bine definite si controlabile/tunabile ca in cazul acceleratorilor de particule. Mai sunt necesari multi ani de cercetari, si nu exista garantia unor rezultate certe. Nu vreau sa afirm ca cercetarile nu trebuie facute, dar sa afirmi ca va fi tratat cancerul? La jumatate din suma cheltuita pe ELI-NP, putea fi construit un centru de hadrono-terapie adevarat, daca asta se dorea. Sa nu prostim contribuabilii!
  – “10% din puterea Soarelui” !? Si minciuna prin omisiune e tot minciuna. Dragi jurnalisti, asta puteti sa o verificati si voi extrem de simplu. Cautati pw Wikipedia: Soare: 3.86 x 10^26 W vs. ELI-NP: 10^16 W. E ceva diferenta! Poate din energia totala care cade pe planeta noastra: 1.74 x 10^17 W, dar si asta mai e ceva pana la 10%. Sa nu ne umflam prea tare in pene. La urma urmei, un reactor nuclear este un instrument mult mai complex si mai impresionant, dar sa nu intram in derizoriu…
  O mare problema a constat in aprobarea de catre guvern prin OUG dupa zbaterea lui Zamfir a unor salarii speciale si nesimtite pentru cercetatorii de la ELI-NP. Asta a creat tensiuni mari de o parte si de alta a gardului despartitor in IFIN-HH. Si pe nedrept deoarece in IFIN-HH mai sunt inca cercetatori foarte valorosi. Atunci cum dragi jurnalisti puteti justifica faptul ca un numar mare de cercetatori si-au dat demisia de la ELI-NP de-a lungul timpului, unii char din pozitii permanente? Va invit sa cercetati problema. Va dau eu un indiciu: cercetatorii de la ELI-NP nu fac aproape deloc cercetare, ci apropape in totalitate doar activitati birocratice. In plus, sunt la cheremul dictatorului si a slugilor lui incompetente: economisti, juristi, sociologi, oameni de radio si media. Pentru ca da, de-a lungul timpului acest Zamfir a stiut sa elimine din jurul lui orice alt cercetator de valoare care ar putea sa-i ameninte pozitia, si s-a inconjurat doar de nulitati pupincuriste care nu au nici o legatura cu cercetarea. Vezi fosta lui mana dreapta – Prof. Gh. Cata-Danil, actualul sef al catedrei de Fizica din Politehnica Bucuresti; desi fost cercetator de marca al IFIN-HH si intemeietor al proiectului ELI-NP, a demisionat si a intrerupt orice legatura cu Zamfir si IFIN. Un alt cercetator renumit Dr. Razvan Popescu – fostul director tehnic al ELI-NP dupa o cariera sralucita de cercetator de zeci de ani in State, a renuntat dupa numai un singur an la ELI-NP, de asemenea dupa contre dure cu Zamfir. Mai pot di date zeci de exemple de cercetatori care si-au dat demisia de la ELI-NP. Stimatii jurnalisti ar trebui sa faca rost de listele cu acesti cercetatori. Socotesc ca aceste liste ar trebui facute publice, dat fiind faptu ca ELI-NP este integral finantat din bani publici.
  De ce ar pleca cercetatorii de la ELI-NP? Din pricina salariilor mari special aprobate numai pentru ei?
  Va spun eu domnule Zamfir: cercetatorii nu doresc salarii mari, ei doresc sa faca CERCETARE!
  Haideti sa va mai dau o tema de investigat domnilor jurnalisti: cum va explicati ca la conducerea unuia dintre cele mai importante departamente din ELI-NP (RA1, implementarea si operarea HPLS – adica laserii de 10 PW) a fost numit un tanar cu palmares stiintific subtire si experienta limitata. Da, desi Ioan Dancus este un tanar cercetator capabil, ce promite da creasca in viitor, cu lista sa de publicatii ar fi greu sa atinga vreo functie de conducere chiar si in IFIN-HH. Aveti idee ce somitati sunt numite in astfel de pozitii la CERN, Livermore sau alte institute de genul asta? De ce se intampla asta? E simplu: Zamfir are nevoie de marionete usor de manipulat care sa spuna oricand e nevoie “Da shefu’!”. Din acelasi motiv a fost inlocuit din functia de lider al RA1 Daniel Ursescu de catre Ioan Dancusi. Daniel Ursescu este un mai bun specialist cu o experienta mai bogata si o lista de publicatii mai lunga, dar a avut gura cam mare in fata lui Zamfir. Punctul “slab” al lui Daniel este acela (daca se poate spune asa) ca are multe guri de hranit acasa, deci e usor de controlat de Zamfir.
  Pentru ca da, domnilor jurnalisti, asta e arma meschina a Academicianului Zamfir: ameninta cercetatorii cu taierea salariului sau chiar cu excluderea din institut, avand in mana sa toate mecanismele necesare ca dealtfel orice dictator autentic.
  Din acelasi motiv, cred ca pentru prima oara in istoria IFIN-HH, a ajuns ca in functia de Director Stiintific sa nu mai fie numit un cercetator nuclearist ci un biolog. Ce ironie! Motivul? Acelasi: o marioneta usor de controlat de catre Academicianul Zamfir.
  Oricine realizeaza ca un cercetator nuclearist cu o cariera serioasa si cu CV greu e foarte periculos pt. Zamfir, nu o sa mai zica “Da shefu’!” in orice conditii.
  Mai e de mentionat si situatia aberanta si absurda a separarii “cu forta” dintre IFIN-HH si ELI-NP. Un director lucid cu bune intentii ar salva ambele jumatati: cercetatorii, cati au mai ramas, de la ELI-NP ar mai face si ei cercetare la IFIN-HH, iar cei din IFIN-HH ar mai avea sanse sa mai prinda ceva din bruma de finantare care le mai scapa printre degetele guvernantilor.
  Din pacate, Zamfir va ramane dictator in functie pana la moarte, iar ambele jumatati vor sucomba, distrugandu-se astfel domeniul Fizicii Nucleare in Romania.
  Inca ceva: poate ca stiti ca ELI-NP Romania nu a fost acceptata in ERIC, adica Germania, Franta, Italia nu sunt de acord sa plateasca costurile de operare ELI-NP. Adica la nivel oficial au inteles cu totii ca la Magurele se construieste o mare BULA DE SAPUN, chiar daca voi mai gasiti cate un articol de propaganda. Incercati totusi si revista NATURE (un pic mai rasarita). Cine o sa plateasca costurile de operare? Ati ghicit – guvernul Romaniei, adica asa omoram toata cercetarea romaneasca. Si daca in final nu se demonstreaza ca proiectul ELI-NP a fost indeplinit conform planului, nici Bruxelul nu va rambursa suma, adica tot bugetul Romaniei va ramane cu o mare gaura.
  Ce parere aveti dragi jurnalisti? Merita sa faceti o investigatie serioasa?

  • Maguristul Maguristul January 29, 2020

   Trimiteti-le aceste informatii celor de la Doi Mici si un Anc. Poate nu stiu de ele. Ei au mai scris despre laserul de la Magurele.

 4. Darwin Darwin January 27, 2020

  My friend I wish you the very best with your project ,it is amazing; keep going………!

 5. Mihai Bistriţa Mihai Bistriţa January 30, 2020

  Interesant ce spune Toma Necredinciosu….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *