Press "Enter" to skip to content

VIDEO:Prima ȘCOALĂ SMART din mediul rural: Locul unde elevii pot învăța exact ca în Japonia, prezentat în cadrul emisiunii „Asta-i România”

Exemplul CiuGOODean în țara lui „nu se poate”. Prima ȘCOALĂ SMART din mediul rural: Locul unde elevii pot învăța exact ca în Japonia, prezentat în cadrul emisiunii „Asta-i România”
Comuna Ciugud, promotorul conceptului „Smart Village” în România, oferă unul dintre cele mai bune exemple de „așa da”, în țara lui „nu se poate”. Aproximativ 130 de elevi învață la standarde la fel ca în Japonia, în singura școală smart din țară, unde lumina și temperatura din sălile de clasă sunt controlate inteligent, iar toate laboratoarele sunt 3D.

Clădirea unității de învățământ, construită în anul 1938, a fost reabilitată în întregime și reorganizată pentru ca aici să poată învăța toți elevii din comună.

Pe pereții școlii regăsim un citat al pegagoului renumit pentru organizarea învățământului modern românesc, Spiru Haret: „Cum arată astăzi școala, va arăta mâine țara”.

Astfel, elevii care până acum învățau în satele din Ciugud, începând din toamna trecută, aceștia studiază în noua școală care are 9 clase, începând de la cea pregătitoare (0) și până la clasa a VIII-a. Aceștia dispun de manuale virtuale, iar lecțiile pot fi urmărite și de acasă, în mediul online.

În singura comună din România, unde nimeni nu se plânge de sărăcie, nu există șomeri și nimeni nu așteaptă ajutorul social, fondurile europene au fost investite inteligent în folosul comunității, iar roadele se pot vedea deja, ba chiar, pot fi „culese”.

În ultimii ani, primăria a reușit să atragă de la Uniunea Europeană aproximativ 30 de milioane de euro, echivalentul unui buget de primării de țară pe o jumătate de secol.

„Vorbim de acești bani și împărțind la numărul de locuitori (3.000), vedem că suntem undeva la 10.000 de euro pe cap de locuitor. Dacă facem acest raport cu cel mai performant municipiu în atragere de fonduri europene, o să vedeți că sunt mult, mult sub noi” a declarat Gheorghe Damian în interviul din cadrul emisiunii „Asta-i România”.

Gheorghe Damian este un excepțional exemplu de primar gospodar, care a reușit să transforme Ciugudul, dintr-o localitate absolut falimentară în… cea mai bogată din țară. Banii au fost cheltuiți cu cap, reușind să schimbe total fața localității și investind mai ales în ceea ce contează mai mult: în educație și în viitor.

loading...

Mai multe:AICI

loading...

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *