PSD a depus plângere la CNCD pe numele lui Klaus Iohannis pentru “incitare la ură”

PSD a sesizeazat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva lui Klaus Iohannis, pentru “modul deliberat și repetat prin care face afirmații discriminatorii la adresa PSD, a membrilor și conducătorilor săi”.

Prezentăm plângerea depusă la CNCD de către Marcel Ciolacu:

loading...

“Partidul Social Democrat cu sediul în București, Șoseaua Kiseleff nr.10, sector 1, sesizează Instituția dumneavoastră împotriva d-lui Klauss Werner Iohannis, președintele în exercițiu al Romaniei, pentru modul deliberat și repetat prin care face afirmații discriminatorii la adresa PSD, a membrilor și conducătorilor săi.

Concret, în data de 29.04.2020, într-o declarație de presă, președintele Iohannis a făcut afirmații grave, fără a prezenta niciun fel de probă sau document, potrivit cărora PSD, în complicitate cu UDMR și Guvernul de la Budapesta, ar fi avut o înțelegere pentru a vinde Ardealul: «PSD, marele PSD, se luptă în birourle secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor» sau «Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri?». Practic, abuzând de funcția pe care o deține de șef al Statului român, președintele Iohannis emite, cu bună știință, acuzații și judecăți de valoare cu un profund caracter discriminatoriu și de incitare la ură, fără niciun fel de bază

Este o afirmație cu atât mai gravă cu cât tocmai președintele Iohannis afirma în anul 2014, într-o emisiune televizată, referitor la «ruperea Transilvaniei» că «astfel de teme sunt total false, din alt secol și dăunătoare. Aceste teme apar atunci când oameni de tip PRM sunt cooptați pentru niște voturi. Cum poate cineva să vină în anul 2014 să afirme în fața electoratului, în spațiul public, că cineva vrea să rupă Ardealul sau să ducă la o învrăjbire a ardelenilor împotriva oltenilor. Nu vă supărați, acestea nu sunt afirmații politice. Astea sunt cretinisme. Așa ceva nu ai voie să spui. Să vii în 2014 să spui așa ceva de dragul câtorva voturi nu este admisibil» (sursa: emisiune Digi24, 6 noiembrie 2014, video: https://www.digi24.ro/special/dosare/cotroceni-2014/alegeri-prezidenţiale-2014-klaus-iohannis-despre-tema-ruperii-transilvaniei-sunt-cretinisme-318352)

În acest context, exprimările recente ale președintelui Iohannis au ca scop evident manipularea și inducerea în rândul cetățenilor români a ideii că PSD și membrii săi ar atenta la integritatea statului român, la independența și suveranitatea României, în complicitate cu Guvernul lui Viktor Orban de la Budapesta. Aceste afirmații sunt cu atât mai grave cu cât sunt făcute acum de la înălțimea tribunei prezidențiale, fără nicio dovadă, și aflate în evidentă disonanță cu declarațiile lui Klaus Iohannis din 2014. Astfel, președintele Iohannis lezează grav atât cetățenii români, cât și etnicii maghiari, incitând la ură, dezbinare și conflicte interetnice.

loading...

De altfel, cazul prezentat mai sus nu este singular. În ultima perioadă președintele Klaus Werner Iohannis a avut tot mai des accente de intoleranță, discreditare și discriminare față de membrii PSD, de simpatizanți și față de electoratul de stânga, în general. De exemplu, președintele Iohannis a împărțit cetățenii în ”români” și ”pesediști”: ”Voi face campanie pentru o România așa cum și-o doresc românii, nu așa cum și-o doresc pesediștii” (25 aprilie 2009).

Stigmatizările repetate comise de Președinte au drept scop negarea drepturilor democratice ale membrilor PSD, defăimarea acestora și divizarea societății între «pesediști» și restul cetățenilor. În accepțiunea președintelui Iohannis, membrii PSD nu sunt cetățeni cu drepturi depline pentru că votează alt partid decât cel pe care îl dorește Președintele, ca urmare aceștia trebuie să dispară.

Mai mult, președintele Iohannis în mod conștient se opune Constituției care acordă drepturi și opțiuni politice, în deplină egalitate tuturor cetățenilor indiferent de opțiunea politică a acestora.

Având în vedere toate aceste argumente, Partidul Social Democrat solicită Consiliului Național de Combatere a Discriminării să constate caracterul disciminatoriu, de incitare și de încălcare a demnității cetățenilor, membri ai PSD, al afirmațiilor repetate ale Președintelui României și să aplice sancțiunile corespunzătoare”.

loading...

, , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *